9,0
3.563 beoordelingen
Terug naar overzicht
20210331_02_01-hero.jpg

Land Cruiser koelwagen overtuigt WHO

Koelwagen Toyota goedgekeurd voor vaccinvervoer

Een als koelwagen ingerichte Toyota Land Cruiser is als eerste auto door de World Health Organisation goedgekeurd voor het vervoer van vaccins. De WHO stelt specifieke eisen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en prestaties voordat koelwagens hun belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het vervoer van vaccins voor kinderen in ontwikkelingslanden, ter bestrijding van infectieziekten. Jaarlijks is 20% van het geleverde volume vaccins onbruikbaar door temperatuurschommelingen tijdens het transport.

Elke dosis vaccin is essentieel

De algemeen verplichte vaccins voor kinderen moeten worden bewaard bij een temperatuur tussen de 2 en 8 oC, anders worden ze onbruikbaar en moeten ze worden vernietigd. Mede daardoor verliezen zo’n anderhalf miljoen kinderen het leven door ziekten die met vaccinatie te voorkomen zijn. Elke dosis vaccin is dus essentieel en mag niet verloren gaan. In ontwikkelingslanden is echter het vervoer naar ziekenhuizen en klinieken van de vaccins die onder meer UNICEF levert, een probleem vanwege de slechte infrastructuur en het gebrek aan gekoelde transportmiddelen.

PQS-norm van WHO

De WHO hanteert een PQS-systeem dat de prestaties, kwaliteit en veiligheid (performance, quality, safety) van medische uitrusting normeert, om de ontwikkeling van dergelijke apparatuur voor gebruik door de Verenigde Naties te stimuleren. Met de PQS-kwalificatie van de WHO voldoet medische apparatuur aan de eisen van hulpinstanties gerelateerd aan de Verenigde Naties. Het maakt ook voor ontwikkelingslanden de keuze overzichtelijker. Met de kwalificatie van de Land Cruiser koelwagen wordt het beter mogelijk om de broodnodige vaccins te distribueren en te gebruiken. Nu met de noodzakelijke distributie van coronavaccins kan de koelwagen van Toyota een zeer belangrijke bijdrage leveren.

20210331_02_02-555-PQS-norm-van-WHO.jpg
Coproductie Toyota en B Medical Systems

De basis van de koelwagen is de Toyota Land Cruiser 78, die is voorzien van een vaccinkoelinstallatie van B Medical Systems. De koelruimte heeft een inhoud van 396 liter, ofwel vierhonderd pakketten vaccin. De koeling is voorzien van een eigen batterij zodat de installatie zestien uur zelfstandig kan draaien. De batterij wordt opgeladen tijdens het rijden en dat kan ook aan een externe energiebron. Toyota Tsusho had de leiding bij de ontwikkeling van de koelwagen en voerde de opbouw uit in samenwerking met Toyota Customizing & Development, eveneens een onderdeel van Toyota Motor Company.

Meer info over de Land Cruiser Inschrijven Toyota nieuwsbrief